Husbil - Resmål - Rutt

Kör Vänern runt

Sjön Vänern är Sveriges största sjö och en av de största sjöarna i Europa. Den är belägen i sydvästra Sverige och omges av en varierande och naturskön miljö. Vänern är en av landets mest betydelsefulla vattenresurser och har en rik historia och biologisk mångfald. Sjön Vänern sträcker sig över en yta på ungefär 5 600 kvadratkilometer och har ett imponerande djup som når över 100 meter på vissa ställen. Den omges av många pittoreska städer och samhällen, inklusive Karlstad, Lidköping och Mariestad, som erbjuder besökare en möjlighet att utforska den kultur och historia som är kopplad till sjön.

Körning längst rutten

Att köra husbil runt Vänern är en oförglömlig resa som tar dig genom några av Sveriges mest natursköna och mångsidiga landskap. Vänern runt-rutten omfamnar såklart sjön Vänern, vilket låter dig uppleva dess skönhet och de många charmiga platser längs vägen. Rutten tar dig genom vackra små städer och samhällen som Karlstad, Lidköping och Mariestad, där du kan stanna och utforska deras kultur och sevärdheter. I dessa städer kan du också smaka på lokala delikatesser och njuta av den vänliga atmosfären. Sjön Vänern själv är en av de centrala attraktionerna på resan. Med sitt klara vatten och omgivande skärgård är det ett paradis för båtälskare. Du kan hyra en båt och utforska Vänerns skärgård med dess otaliga öar och holmar, perfekt för fiske, simning och picknick.

För naturälskare erbjuder Vänern runt-rutten en mängd utomhusaktiviteter. Du kan vandra längs sjöns stränder, cykla på pittoreska vägar eller utforska skogar och vandringsleder i området. Nationalparken Tiveden är en populär destination för vandrare och naturälskare. Fiske är även det en stor del av upplevelsen när du reser runt Vänern. Sjön är känd för sitt rika fiske och erbjuder möjligheter att fånga allt från gös till abborre. Många campingplatser längs rutten har även fiskemöjligheter och båtuthyrning. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på vägarna när du kör husbil runt Vänern, eftersom de kan vara smala och kurviga. Men det ger dig också möjlighet att uppleva den svenska landsbygden och njuta av pittoreska vyer längs vägen.

Karlstad

Karlstad är en stad som du kommer köra förbi under din Vänern runt-resa, och en stad som du bör stanna vid för att uppleva det som den erbjuder. Karlstad är en stad som erbjuder en mångfald av sevärdheter och aktiviteter för alla besökare. En av de främsta attraktionerna i Karlstad är Mariebergsskogen, en underbar park mitt i staden. Här kan du vandra längs grönskande stigar, besöka ett gammalt gårdshus och utforska Värmlands Museum. Parken är en plats för både avkoppling och kulturellt intresse. Om du är konstintresserad, bör du besöka Sandgrund Lars Lerin, ett konstmuseum som hyser verk av den berömda konstnären Lars Lerin. Hans akvareller och målningar fångar ofta Värmlands naturskönhet och skapar en känsla av lugn och frid. Karlstads domkyrka är en imponerande kyrka med en rik historia. Dess arkitektoniska skönhet gör den till ett vackert landmärke i staden, och det är väl värt ett besök för att beundra dess interiör och historia.

För en avkopplande stund kan du promenera längs strandpromenaden vid Klarälvens strand. Här kan du njuta av vattnets närhet och kanske ta med dig en picknick för att äta vid vattnet. Karlstad erbjuder också möjligheter för båtturer på Vänern, vilket ger dig en chans att uppleva sjöns storslagna vyer och kanske njuta av fiske eller bara en avkopplande båttur. Staden har dessutom en livlig atmosfär med gott om shoppingmöjligheter och restauranger där du kan smaka på lokala rätter och uppleva den vänliga gästfriheten som Karlstad är känd för.

Mariestad

Att stanna i Mariestad under din husbilsresa längs Vänern runt-rutten är en utmärkt idé. Mariestad är en charmig stad som ligger vid Vänerns östra strand och erbjuder en rad intressanta sevärdheter och aktiviteter för besökare. Staden Mariestad är mest känd för sitt pittoreska centrum och den vackra hamnen. När du anländer med din husbil kan du parkera bekvämt och sedan utforska staden till fots eller med cykel. Den välbevarade arkitekturen ger en inblick i stadens historia och kultur.

Ett måste-besök är Gamla Stan, där du hittar kullerstensgator, gamla trähus och mysiga kaféer. Det är en plats som verkligen ger en känsla av det förflutna och är perfekt för en avslappnad promenad. Mariestads hamn är en central plats där du kan njuta av utsikten över Vänern, promenera längs vattnet eller slå dig ner på en av de många restaurangerna och kaféerna som erbjuder färsk sjömat och lokala rätter. Om du är intresserad av historia kan du besöka Mariestads domkyrka, en imponerande byggnad med anor från 1500-talet. Dess arkitektur och interiör är imponerande och erbjuder en känsla av stillhet och reflektion.

För naturentusiaster finns det möjligheter att utforska den omgivande naturen. Ta en promenad längs Vänerns strand eller utforska Tivedens nationalpark, som ligger inom rimligt avstånd från Mariestad. Mariestad är också känt för sitt bryggeri, Mariestads Bryggeri, där du kan ta en guidad rundtur och lära dig mer om ölbryggningens konst. Självklart kan du också smaka på några av deras lokala ölsorter.

Lidköping

Om du fortsätter din husbilsresa söderut från Mariestad längs Vänern runt-rutten kommer du snart att nå den charmiga staden Lidköping. Detta är en naturskön sträcka som ger dig möjlighet att uppleva Vänerns vackra kustlandskap och utforska intressanta platser längs vägen. När du närmar dig Lidköping kommer du att märka de vackra vyer över Vänern som sträcker sig ända till horisonten. Den stora sjön ger en känsla av vidsträckthet och skönhet som är enastående.

Lidköping själv är en idyllisk stad som ligger vid Vänerns strand. Här kan du stanna och utforska dess sevärdheter, inklusive den charmiga Gamla Stan med sina kullerstensgator och välbevarade byggnader. Du kan också besöka Läckö Slott, som är en av de mest imponerande slotten i Sverige och ligger strax utanför Lidköping. Slottet är omgivet av vackra trädgårdar och erbjuder guidade turer som tar dig tillbaka i tiden. För naturälskare finns det möjligheter att njuta av Vänerns skärgård och strandpromenader i Lidköping. Du kan också ta en båttur på sjön för att få en närmare titt på dess skönhet och kanske prova fiskelyckan. Matälskare kan njuta av färsk sjömat på någon av stadens restauranger vid vattnet. Att smaka på Vänerns rika fiskbestånd är en kulinarisk upplevelse som du inte bör missa.

Efter att ha utforskat Lidköping kan du fortsätta din husbilsresa längs Vänern runt-rutten och njuta av de många andra platser och sevärdheter som väntar längs denna natursköna rutt. Södra Vänern erbjuder en mångfald av upplevelser, från vacker natur till kulturella skatter, och du kan njuta av den lugna atmosfären som kännetecknar denna del av Sverige.